Thursday, June 30, 2016

DIY Raya Shoes Project 1.0

Assalamualaikum

Yuhuu hari raya dah nak dekat, so aku dengan rajinnya buat DIY untuk kasut raya aku tahun ni. Memandangkan bulan Ramadhan ni aku free tanpa apa-apa komitment, maka aku terdetik untuk menghias kasut raya aku tahun lepas dengan beads.


Well aku memang jarang pakai wedges/heels, so wedges yang aku beli ni pun sebab aku terpikat dengan keselesaan dia. So why not aku spend duit untuk something that is last longer and comfortable kann.


So here how it goes, firstly aku ke GM klang and beli a few beads dekat kedai accessory level 2 depan escalator. Tapi silap aku jugak lah tak google dulu nak buat design macam mana dekat kasut aku tu.


Then bila aku dah google ada a few bentuk beads yang aku tak ada. So aku gigihkan diri untuk ke Kenanga Wholesale City. Ini adalah first time aku ke sana. Rupanya senang je untuk ke sana.

Naik monorel ataupun LRT (ampang line/sri petaling line) dan turun ke stesen Hang Tuah. Dari stesen Hang Tuah tu ada sign board untuk ke KWC ni. Senang je. Very convenient =)

So inilah hasil DIY Raya shoes aku...tadaaa



Before

After

At first aku ingat nak pakai tali untuk cantumkan beads tu, tapi tak sesuai dan susah nak bentuk. Then aku cuba untuk menjahit beads tu kat kasut, tapi ehemmm its not easy. 

So aku google and buat some research dekat youtube. Ada banyak jugak DIY shoes youtuber kongsikan dan hasil mereka sangat2 cantik. Dari situ aku dapat tahu kewujudan glue E6000 ni. Sangat interesting, sesuai untuk arts and craft dan boleh gamkan batu cystal swarovski dekat kasut jugak. Awesome kan.
Glue ni aku beli dekat kedai yang sama aku beli beads di KWC. Kedai accessory level 5 or 6 aku tak ingat. hehe

So inilah hasil karya aku, diinspirasikan daripada design-design kasut dari instagram @randa_pic. Tapi design ni memang aku bedal je and try susun ikut jenis kasut ni dan aku berjaya hasilkan design ni. Walaupun taklah cantik macam expert buat, tapi aku tetap suka dengan hasil titik peluh aku ni.

Alhamdulillah kasut raya tahun ni dah siap, bahan2 sangat mudah:
beads
glue E6000
dan kasut

=)




Di bawah ni aku share Video dari youtubers. Ini antara DIY shoes yang menarik bagi aku dan mungkin aku akan buat next project. DIY shoes project 2.0 maybe
My wedding shoes maybe?
Uhuk uhuk 
-_-


 







Thanks for reading this entry =)

Wednesday, June 29, 2016

Jerawat batu timbul apabila memakai serum!

Assalamualikum

Hello my blog!

Dah lama sangat tak menulis. huihui memandangkan dah mula bekerja dan busy memanjang dan sekarang kembali menganggur dapatlah meluangkan masa dengan blog.

Ok aku hadapi masalah jerawat yang sangat teruk sekarang ni.

Semuanya berlaku disebabkan diri sendiri yang terlalu percaya dengan kata2 promoter.

Nak dijadikan cerita, aku ke farmasi dengan tujuan hanya satu; iaitu beli toner.

Tengah godek2 toner datang lah promoter dan promote produk Garden of Eden. Aku ni mmg naif sangat bab kecantikan dan cepat sangat percaya bila orang cakap ramai pakai dan testimoni semua menunjukkan positive effect terhadap muka mereka.

So aku pun terbeli lah pencuci muka dia dan serum Garden of Eden seperti gambar di bawah ni.

Aku ikut cakap promoter tu, pakai 3 titik sahaja dan tap kan ke wajah waktu pagi dan sebelum tidur selepas mencuci muka..

Dalam seminggu aku start pakai, jerawat batu sikit2 naik kat muka. sampai lah minggu kedua pakai, aku terus stop. sebab muka aku teruk sangat macam gambar di bawah ni.

gambar sisi kiri


gambar sisi kanan

gambar ni pun tak nampak jelas sangat sebab sebahagian muka aku dh tutup dengan tudung. Klu zoom dekat cermin mmg nmpak timbul2 dia, tak selesa dan sakittt sangat tak tahu nak describe macam mana.
hukhuk selama aku hidup tak pernah kenal pun jerawat batu tu rupa dia macam mana sampailah terkena dekat muka sendiri.

So untuk merawat muka aku, ada beberapa produk yang aku dah try tp ia tidak menghilangkan jerawat batu ni. 
Kadang2 turun naik jerawat batutu. kejap kecut, kejap segar bertempek dekat muka aku ni.

1st yang aku try adalah serbuk kulit kayu manis; tapi hasil dia tak memberangsangkan malah menjadikan kulit muka aku kelihatan kemerah-merahan seperti terbakar.

2nd aku try petua bawang putih. sama jugak tak ada effect. 
kemudian beralih arah dengan membeli toner aiken sebab aku ada terbaca blog fynahere tentang cara dia merawat masalah jerawat dalam 1 bulan. 
Di samping tu, aku pun makan supplement vitamin C sebab aku percaya badan aku kurang vitamin C memandangkan dari kecik aku tak suka makan buah-buahan. Tapi dah besar ni aku belajar la slowly makan untuk kesihatan. huhu

allurebauty vitamin C

Tapi aku stop pakai aiken dan supplement ni dan beli luminous by namee roslan. Memandangkan kulit muka kakak aku semakin elok bila dia cuba brand ni, aku pun nak cubalah jugak kan.
At first jerawat batu aku yang before ni dah mula mengecut bila aku pakai satu set luminous ni.
and at the same time pun kalau aku rajin, aku akan makan supplement vitamin C tu.
Produk ni okay bg aku tapi dia sekadar mengecutkan jerawat aku. tapi kadang2 naik jugak lah seketul dua jerawat batu. 

Aku pun sekarang dah start pantang makan, aku cuba elakkan makan seafood -tapi aku memang alah dengan seafood kecuali ikan 
cheese, 
chocolate-ini makanan paling susah, sb its my favourite. hukhuk 
telur, makanan berminyak dan fast food/ junk food

Tapi jujur lah aku kadang2 terlupa jugak, macam hari tu berbuka nasi lemak, memang ada telur lah kan. Lepas makan tu baru aku teringat. hukhuk tak apa lah lepas ni kena lebih berhati2 dan beringat2 sebelum makan.

So kalau u guys ada any tips/ produk untuk merawat jerawat batu, please share with me.
I really need your help.

Thank you for reading this entry
=)