Saturday, December 31, 2011

Tips for student

Assalamu'alikum...

Read! In the name of thy Lord and Cherisher, who created. Created man out of a (mere) clot of congealed blood: proclaim! And thy Lord Is Most Beautiful. He who tought (the use of) the Pen. Taught man that Which he knew not.
( Al-'Alaq : verses 1 - 5 )

Okay here are some tips for you guys on how to be the best student ever..


Firstly we must strong believe in Allah's assurances....For those who are hard working would be granted Allah's assistance and blessings...You guys must have heard these quote.."Winners never Quit and Quitters never Win"...We should try our best and don't give up before you try...For me, that person are LOSER...Why??? You know the answer..



Secondly, love your parents and never forget their deeds...With Allah's will and through our parents, we were born to this world and they are willing to sacrifice their energy, belongings and time for our sake..
Even thought they yell at us..we shouldn't shout at them back..there must be a reason why they mad at us..we should ask forgiveness to them..it doesn't matter you are right or wrong...they are our parents..we should protect them like they protect us..

Thirdly, always massaging your fingers..It helps to stimulate your brain to become active and healthy..It also ease the blood flow especially to your brain...Try to practice when you are free..InsyaAllah you will be more healthier and intelligent...

Lastly, do not blow out wind too much or too long because it will make you dizzy...you should avoid blow balloons, fire and hot food as it will weaken our memory..

Soo lets try it now..





Thursday, December 29, 2011

Tips Makan

Assalamu'alaikum...


Hehehe entri kali ni lebih kepada kesihatan..Aku tahu ramai kat luar sana nak kuruskan badan..
Okay ini antara tips makan dengan sihat yang aku amalkan :


Pertama :
Jangan skip breakfast..Haaa kalau nak tahu breakfast sangat lah penting untuk badan kita..Ia dapat beri kita ENERGY pada waktu pagi..Jadi korang kena lah amalkan...Kalu tak sempat nak buat breakfast tu makan biskut pun jadi lah..Lagi pun pagi2 tak elok makan berat2...




Kedua: 
Minum air 8 gelas sehari..selalu kan dengar macam ni..tapi aku sendiri tak tahu aku minum berapa gelas...seeloknya letak je dalam botol yang besar..Dalam 1 hari cuba habiskan botol tu..Kalau malas beli je air mineral..Ingat ye MINERAL WATER dan bukan DRINKING WATER...sebelum beli tengok betul2..sebab ape aku sarankan mineral..kerana mineral lebih elok..DRINKING selalunya proses osmosis berbalik..kurang sikit keMINERALlan dia tu..hehehe



Ketiga :
Amalkan minum jus buah atau makan buah-buahan...Contoh macam jus oren asli, setahu aku ia antara minuman yang baik untuk kuruskan perut ( kiranya tak nak perut buncit lah ye)...

Keempat:
Jangan berlapar..Dalam sehari kita kenalah makan ikut time..breakfast, lunch and dinner..Setahu aku lah orang yang skip dinner mempunyai lebih tinggi kolesterol dalam badan dia..Haaa kalu tak nak makan lah ye walaupun sedikit..


Kelima:
Kurangkan minuman yang bergas..Kalu boleh minum sekali-sekala je terutamanya pelajar..sebab air yang bergas ni tak elok untuk kesihatan dan menyukarkan pelajar untuk menghafal..Kira tak elok untuk otak...


Hmm itu sahaja lah tips aku..Owh yaaa, aku dapat info extra..
Jangan minum sambil berdiri...nak tahu kenapa..sila terjah SINI


Okay itu sahaja....Selamat Mencuba!!!

Tuesday, December 27, 2011

Sahabat Tomato

Assalamu'alaikum..


Kali ni aku nak share satu video tentang persahabatan... 
hehe sesungguhnya persahabatan yang dijalinkan atas dasar Islam sangat lah hensem, comel, cantik, murni..(ni bagi aku lah ye)








Video ni menarik sebab dia terapkan nilai-nilai murni dalam bersahabat..kita kena lah sentiasa bertolak ansur ye..jangan asyik ikut kepala sendiri....dengan cara tu dapatlah menjalinkan hubungan ukhuwah antara umat manusia dengan baik...


Huhu aku suka sangat bila Lan tu petik surah Al:Imran ayat 134 tu.. 


bersama-sama lah kita bermuhasabah diri....^_^

Monday, December 26, 2011

Release tension

Assalamu'alaikum...


Hmm macam mana ye nak kurangkan stress???
Aku ada petua dan pemuda sekali...hehe..caranya dengan hanya menuturkan perkataan STRESS (macam Kang Gary dalam Running Man)..
ohohoho itu memang tak membantu...lagi stress jadinya nanti...


Okay ini adalah antara cara yang aku selalu buat untuk release tension :


1) Aku akan STOP fikir tentang benda yang membuatkan aku tension untuk beberapa minit dan fikir benda2 yang aku suka..selalunya aku tension sebab banyak sangat assignment and lab work/report...


2) Kadang2 aku buat solat sunat ataupun baca surah...


3) Aku tengak permandangan yang hijau (kat luar tingkap pun jadi lah)...benda2 hijau macam pokok2 ni memang akan buat kita tenang...tak percaya Try lah...^^


4) Aku makan makan dan makan..pilihan aku selalunya coklat..sebab coklat selalu buat aku jadi hyperaktif...


5) Karaoke lah (tapi dalam bilik ye)..ataupun korang record masa menyanyi atau MELALAK tu melalui Web Camera kat laptop..then dah habis melalak tu tengok balik video yang terhasil..
Memang ketawa sampai pecah perut lah nanti..  Kalau buat dengan kawan lagi seronok..


Hmm aku harap dapat lah bantu serba sikit keTENSIONan korang tu..
Selamat mencuba!!!



Saturday, December 24, 2011

A Cat Burglar in Town

Assalamu'alaikum..


recently I found a video in YouTube related with  a cat..Klepto Kitty the Cat BURGLAR...the tittle makes me click on the video..




Here the description about this video:
Residents of a California neighborhood say a cat has a habit of stealing items from neighbors. "Dusty" has apparently stolen more than 600 items from his San Mateo neighbors over the years. 

Some pets leave "presents" for their owners but this cat brings it to the extreme with criminal-like behavior. It's a good thing he's so cute



He's really cute when stealing the T-Shirt..the catwalk turn out into a hilarious catwalk (1:22)..
awww you are soo cute Dusty..

Friday, December 23, 2011

Schwarzkopf Shampoo and Conditioner

Assalamu'alikum...


Schwarzkopf ??? Seriously I don't know how to pronounce it correctly....I am bad in pronouncing..huhu such an idiot...






okay Schwarzkopf gliss total repair shampoo is good for a dry and damaged hair...it repairs from deep inside the hair without overburdening it...and it has different type of shampoo..you need to choose a suitable one with your hair..
Oh yeah I guess you can bought it only at guardian because i've search everywhere and there's no this type of brand were sell there...but you should ask them first..Who knows??

and you should bought the conditioner too..Conditioner are meant to add shine, protect hair from drying out and allow for easier combing..

In my past time, I don't wear a conditioner because I think It doesn't matter as long as we shampoo..but now I realize that conditioner are really important to form a great hair and not a so-so hair (you know what i mean)

I started using this brand (my sister recommendatory) since my hair been damaged due to fleas (it was my fist time in my whole life)...


I make a big mistake by sharing pillow with my roomates, my scarf and my comb..Its a good lesson for me...Alhamdulillah, now I realize the most important parts of beauty routine is taking care of our hair...to remain a healthy hair we need to choose the right shampoo that suitable with our hair type..


so take care of your hair..hope this entry will help you..

















Thursday, December 22, 2011

Kawan sejati..ermm sejati ke???

Assalamua'laikum

Kawan sejati...wujud ke kawan sejati??? aku pun tak tahu..tapi itu bukan point yang penting sebab aku saja je nak buat gempak tittle post kali ni...hehe..

Okay semalam aku baru aje video chat dengan kawan aku dan mereka lah yang memberi inspirasi untuk aku tulis entri ni..(wahh hampa jangan kembang sangat na baca entri ni)..
ct aku g and zati
hmm kesimpulannya aku rindu lah pulak dengan mereka yang cun melecur tu..hehe..
okay masa aku part 1 aku rapat dengan 3 org budak hingusan ni..hehe aku pun kategori hingusan jugak lah...tapi bila masuk part 2 aku kehilangan salah 1..tapi tak ape sebab ada yang menggantikan tempat si dia...
farouk aku n ct


aku memang dah berangan dah nak grad sekali dengan mereka..
tapi aku tak sangka pulak kali ni aku yang tinggalkan mereka..tapi tetap ada pengganti aku..
wahhh semua yang pergi mesti digantikan dengan yang lebih baik..

kita merancang dan Allah juga merancang dan sesungguhnya perancangan Allah adalah sebaik-baik perancangan..

video
dulu aku pernah buat video ni..saja sebab bosan..

CF for Comic Fiesta

Assalamu'alaikum


Yuhuuu...comic fiesta datang lagi (okay sebenarnya dah lepas beberapa hari dah)
benda ni sabtu and ahad 17 & 18 (day 1 and day 2)...untuk tahun 2011 ia diadakan di KLCC..maka aku dan adiks aku terjah ke sana hari kedua...Tapi naik LRT lah kan..Parking kat situ memang lah cekik darah sampai ke organ dalaman..erkk 'organ dalaman'??? Geli lah pulak..


Okay aku ke sana pun sebab diajak kawan aku yang sanggup balik semata2 nak pergi CF..dia tu memang hantu Anime..semua karakter dia kenal..Aku ni minat lah jugak tapi tak selalu tengok semenjak ANIMAX dah kena langgan..jadi aku tahu sikit2 je...Tapi memang syok dengan cosplay dia...




Nak jadikan cerita sebenarnya dah lama aku rancang nak pergi dengan dua orang lagi kawan aku..tapi sebab faktor tertentu aku cancel..and tup tup aku pergi jugak alang2 terjadi budak fast track ni...kecian pulak dengan mereka berdua tu..tapi tak ape..InsyaAllah tahun depan kalau dia buat kat sunway senang sikit..boleh lah mereka berdua tu join sebab dekat sikit dengan rumah aku...


Hmm salah satu barang yang aku beli adalah file BEELZEBUB...aku tertarik dengan kecomelan baby tu...hehe ^_^


                                 




Wednesday, December 21, 2011

The Wanted (boy band)

Assalamu'alaikum you guys yang HEBAT..


Have you heard about The Wanted??? oh come on you guys yang hebat-hebat belaka ni...The Wanted lah everyone knows them...Don't lie..


What? You DON'T KNOW who they are? Never HEARD of them before..Well me too..hehe
But but but since I saw them in Malaysia a few days ago...LIAR! LIAR! LIAR!
okay the true story I saw them in Hitz tv and I fall in love with them...


All of them are tooooo awesommmeeee!!!
Handsome and a little of gorgeous..Mix with amazing and a cup of marvellous...haha I'm going Crazzzyyy!!
and if I'm not mistaken, they came because of their debut single  "All Time Low" which have reached number one in the UK after one week it released...It's Hebat right..^_^


This British boy band with genres dance pop consist of Max George, Siva Kaneswaran, Jay McGuiness, Tom Parker and Nathan Sykes..
                                                                        It's Max






Aww aren't they cute??? 


You guys must watch this video...
Hope you like it..



Monday, December 19, 2011

Tersedu sedan lah pulak hari ni

Assalamu'alaikum you guys yang HEBAT!!!


Hic...Hic..Hiccup!!


everyone have been in this situation..excluding me(alien mane pulak ni yang tak pernah sedu)
well today i've been hiccup more than 3 times..can you imagine dari pagi sampai malam...
I was hic..hic..macam tak cukup nafas...


But alhamdulillah after I googled I found a blog...
with a post tittle..PETUA MENGHILANGKAN SEDU..


This is how it works:
firstly take a very very very deep breath and hold your breath..
At the same time swallow your saliva...then get a H2O(water)..


and definitely I tried those 'petua' and it really work..
I was like..whoa!! miracle there's no more hic..hic..hic..


so you guys yang HEBAT-HEBAT belaka ni can view the blog for more information...Check it out HERE

Wednesday, November 23, 2011

Aku takut...Fast Track...

Assalamualaikum....

wah wah wah over pulak tajuk aku kali ni ye...hehe..okay hari ni aku nak share tentang fast track...
fast track ni merupakan penerapan kemasukan ke universiti dalam program ijazah sarjana muda..

setahu aku budak fast track akan masuk semester dua..kira macam lompat lah jugak ye..pelajar yang dapat 3 pointer dan ke atas sepanjang 3 semester dan tidak pernah repeat sebarang subject...

maka dia layak untuk mohon fast track..dan......

aku adalah salah seorang yang layak...memang aku tak minat langsung untuk mohon benda ni..aku tak yakin dengan diri sendiri..yg paling teruk aku dapat tahu cuma aku je perempuan dalam bidang diploma aku yang sambung fast track..yang lain budak lelaki..oh tidak..

banyak alasan aku bagi kat parents aku..semua ditolak bulat2...maka dengan berat jari kaki tangan aku memaksa diri untuk mohon jugak...kiranya mohon cukup syarat parents aku je...huhu

dan bila dah mohon tu aku harap sangat yang aku tak dapat...hakikatnya aku bukannya golongan budak pelajar pintar cerdik genius bijak pandai..aku rasa tak layak sebab aku x pernah pun dapat dean's list..

kawan2 aku pun tak setuju aku pergi..sampai ada kawan aku yang doa aku tak dapat fast track tu..huhu macam2 perangai...

tapi mungkin rezeki aku dan jugak doa parents aku dekat Tanah Suci tu...maka aku dapat dan terpaksa jugak lah aku terima tawaran tu..yang menariknya aku dapat tempat yang sama dengan program diploma aku..tapi tak disediakan kolej la pulak...dan alhamdulillah aku jumpa seorang lagi budak perempuan yang sambung fast track..huhu senang lah sikit...

so kiranya aku still boleh jumpa kawan2 aku cuma mungkin jarang lah kot...hmm sekarang ni aku dah redha dan tawakkal..aku terima ni semua n bersangka baik...

so kepada adik-adik (huhu terasa aku tua la pulak) yang sama dengan situasi aku ni..cuba lah beristikharah ye..
jangan buat keputusan ikut kepala je...

Sunday, June 26, 2011

Menariknya Seni Khat!!

Assalamualaikum...
Hmm seni khat..apa tu??
Aku sendiri pun tak tahu seni khat tu apa...tapi memang menarik..aawwww aku dah jatuh cinta dengan seni khat!!! Semuanya bermula semalam, jam 2 petang...Persatuan Seni Lukis di tempat pengajian aku adakan bengkel khat..Jadi aku selaku ahli lama wajib menghadirkan diri..hehe sebenarnya malas nak pergi tapi kawan ajak, tu yang ikut tu...

Setakat ni, mengikut apa yang aku belajar semalam, khat ni terdiri
daripada pelbagai jenis...Antaranya Khat Nasakh, Khat Thuluth, Khat Kufi, Khat Diwani, Khat Farsi dan Khat Riq'ah...Semua jenis khat ni ada perbezaan cara menulis dia...bentuk pun agak berbeza...ada yang macam paku2..kalau bukak kitab Al-Quran yang lama mesti dapat jumpa..


Hmm aku jealous dengan cikgu yang mengajar khat semalam, cantik betul tulisan dia..Menurut dia, dia menceburi seni khat sejak 11 tahun yang lalu..Huhu agaknya kalau aku nak mahir seni khat, aku kena berlatih dalam 11 tahun ataupun lebih kot baru dapat buat khat cantik macam dia..Adoi, time tu aku dah 30 tahun..huhu dah tua..sob3..
Cantik kan...


Aku duduk belakang sekali..huhu itu lah padahnya datang lambat

cantik tak..aku yang buat ni..

Haha penipu besar!!! Hakikatnya ni original yang aku buat

Nak tulis Alif pun dah salah..Ish3









Friday, June 24, 2011

Nak pinjam boleh tak?

Assalamualaikum.

Masa nak pinjam barang
1 - Awak tak pakai baju ni kan, saya nak pakai. Boleh kan kan kan..
2 - Awak jangan lah pakai baju tu, esok saya nak pinjam
3 - Ehh cantiknya baju baru awak ni...nanti saya nak pinjam ek..

Selalu tak dengar ayat-ayat ni??? Hmm kalau dah nama kawan mesti lah kita tak sanggup nak kata "TIDAK"..betul tak? Selalunya sebab tak nak kecik kan hati dia atau nak balas budi dia kita pun "jawab okay, ambik lah"...Bak pepatah Sharing is Caring..mestilah kita nak jalinkan ukhuwah yang baik antara sahabat..Malangnya bila kita terlalu baik, orang pulak yang pijak kepala kita..

Masa untuk memulangkan barang ke tangan TUAN yang asal
Hari 1 : Alamak belum basuh lagi lah...
Keesokan harinya : weyh sorry sangat, aku dah basuh tapi lupa nak bawak
Lusa : Hmm sebenarnya aku tak ingat aku letak kat mana..Tak pe nanti aku gantikan yang baru..

Seminggu, sebulan, setahun tunggu..tapi dia buat dek je..macam2 alasan dia boleh create masa nak pulangkan barang.."Eh sorry lah" "Alamak terkoyak sikit..Tak ape kan..sikit je ni" "Hari tu maid aku yang basuh, bukan salah aku fabrik ni rosak" "Eh bukan ke aku dah pulangkan hari tu"..Hmm banyak cantik kepala dia...tapi bila nak pinjam bukan main cepat..cakap pun tak berbelit lidah.."Nak pinjam boleh?" Senang je ayat dia...

Benda2 macam ni pernah lah jugak terjadi beberapa kali dalam hidup aku...Kalau tak silap aku beberapa tahun yang lepas, ada seorang kawan aku pinjam barang aku sampai sekarang ni tak pulangkan lagi.. aku pulak jenis yang takut nak mintak..padahal barang tu aku punya..sekarang ni aku pun dah tak terserempak dengan dia..jadi aku halal kan je barang tu..ish3..aku cerita hal ni kat kawan2 aku, semuanya geleng kepala and marah aku..hehe nak buat macam mana kan..



Kesimpulannya, kepada sesiapa yang suka pinjam barang orang lain, tolonglah pulangkan balik dalam keadaan yang original seperti sebelum pinjam..barulah kawan kita percaya dengan kita sebab dapat jaga barang yang dipinjam dengan baik..

Nasihat kepada si peminjam barang, tolonglah jaga barang kawan yang dipinjam macam Harta Karun sendiri...=)