Wednesday, December 14, 2016

End of Chapter 2016 with IELTS test (Part 1)

Hello and Assalamualaikum guys,

Its almost the end of year 2016, it have been ups and down for me and I can't thank enough for all the lessons. To be honest I have never set a goals each year and i think i don't even need one. I think we should accept anything and stop complaining, just follow the flow and you will find where you will be in the future. I was wrong. Indeed I am a failure as a human being, a student, a daughter, a sister and a slave to The Almighty God.

I get it now, after gone through my 'dark time'. Its actually very important to set a goals in our life. As I can see goals will keep me on track, change the insurmountable mountains into a walkable hills, make me believe in myself and help me live life to the fullest. So 2017, Lets do this!

So I am planning to further my postgraduate level in United Kingdom. I think its everyone dreams to study abroad and I hope I get the chance to be there next year. There's a few goals that i listed for 2017, and studying in UK is one of it.

I have been accepted into three different universities which is University of Aberdeen, University of South Wales and University of Birmingham with a conditional offer. One of the requirements that i need to meet before accepting this offer is to achieve a good band score for English Language. So I decided to take an IELTS test. I need to be all out and do my best since the cost is about RM795.00 including GST. Its expensive! This is the main reason I need to study hard and meet their requirements band score.

I just had my speaking test yesterday and its so abysmal and i don't really want to talk about it. But I'd like to share my speaking test question with you guys. So here you go.

Part 1
1. Are u working or studying?
2. What kind of job u are doing?
3. Do you like to work in a group or alone?
4. Do you like singing?
5. Do you think people in your country is fond of singing?
6. Are advertisement been used widely in your country?
7. Will you buy any item by watching the advertisement in TV?
8. Do you think the advertisement work very well?

Part 2
Describe a situation that changed your life
You should say
-Who is involved?
-When it happened?
-Why it changed you life?

Part 3
1. Can u accept changes in your life?
2. What is social changes happened in your country?
3. How do you think younger generation and older generation react with social changes?
4. Will there be any changes in the future?
And maybe 7 or 8 more question. I'm sorry guys that's all I can remember for part 3. The examiner kept on interrupting me when i'm still talking to response the previous question. My brain is not fast enough to received the information and response immediately. I need time to think. But she kept on asking question over and over again acting like a police interrogation.

After the test, I bumped into a Chinese girl in the elevator and asking her about the test. She had the same situation with me. Been interrupted  She said it was different a few years ago, they didn't interrupt in part 3. The examiner will listen carefully until we conclude our response. I don't know whether only the two of us being treated that way or it goes the same with other candidates. Maybe they just changed the system in 2016 to test how fast generation Y's brain process the information and answer it without thinking deeply. I think I did my very best, so just pray for a better results. Leave the rest to god. Now its time to focus on my written test that will be on this Saturday. I'll share my experience with you guys later.

Thank you for reading this entry =)


Tuesday, July 12, 2016

My DIY beaded blouse

Assalamualaikum

Yuhuu post aku asyik diy je buat masa ni. iyelah memandangkan aku free sangat, so nilah kerja aku.
So kali ni aku gunakan je lebihan beads yang aku beli untuk buat DIY kasut raya tempoh hari.

Aku ada lah jugak refer instagram untuk tengok design2 yang dah sedia ada.
Dan aku terjumpa satu design yang agak simple tapi still cantik. Tapiiiiii aku memang tak tiru 100% apa yang aku suka tu. Aku selalu jadikan setiap gambar yang aku jumpa tu sebagai inspirasi dan memberikan aku idea sendiri untuk design mengikut cita rasa aku.

So Alhamdulillah, aku berjaya siapkan menjahit beads dekat baju ni dalam masa 2 hari sahaja!
DUA HARI YA...sampai sakit belakang aku sebab asyik membongkok je nk menjahit.

Tak sangka susah jugak menjahit beads ni, nampak je macam senang.
Kadang2 dah masukan jadi senget pulak sampai berubah2 design tu sebab tak menjadi masa menjahit, so aku try adjust beads tu asalkan ada design. Jadi tak hairanlah kalau baju beaded dekat butik2 tu mahal. Memang padanlah dengan kepenatan dan titik peluh tukang jahit beads ni.

Okay inilah Cape blouse aku yang kosong dan kemudiannya dihiasi dengan beads. 
Design hasil tangan aku sendiri =)
Walaupun tak adalah cantik mana pun, tapi aku gembira dapat siapkan dalam masa yang sekejap. Sebab aku ada tabiat menangguh2kan bila dah start buat sesuatu.
Tak sangka dapat siapkan dengan penuh kesabaran dan mengambil masa hanya 2 hari untuk disiapkan. Pecah rekod tau untuk diri sendiri. 
Good job to me =P


haa inilah dia bahagian yang aku nak buat design lain tapi tak menjadi seperti yang aku nak bila dah start menjahit beads tu. So aku adjust la skit2. kalau perhatikan betul2 memang nampak sangat beads tengah tu senget. Huhu itu namanya aku dah penat nak tanggalkan dan susun elok2 balik.
Aku redho je, asalkan tak nampak sangat dari jauh. huhu


Okay ni full version, aku padankan cape blouse ni dengan skirt warna pink.
Cantik tak?

Cakap cantik cepat.....
Teheee =D



Thank you for reading this entry =)

My DIY sampul raya!!!

Assalamualikum.

Just a quick updates.
Ive been doing a DIY projects during ramadhan. In my previous post, i have done a diy raya shoes. I make over my last year wedges which is very plain to a gorgeous beaded wedges. Huhu

So here a pictures of my diy sampul raya looks like
Front view

Back view

side view

 At first I want to make a dozen of these sampul raya with variety of design. But.... i end up doing only two. huhu tak larat sangat.
so these two were given to the most beloved sister in my life. I hope they are happy with their Raya packets =)
Woot woot dont get me wrong, these packets are filled. I wont give them empty packets....



Like malay said,
Tangan yang memberi lebih baik daripada tangan yang menerima


Thank you for reading this entry =)



Thursday, June 30, 2016

DIY Raya Shoes Project 1.0

Assalamualaikum

Yuhuu hari raya dah nak dekat, so aku dengan rajinnya buat DIY untuk kasut raya aku tahun ni. Memandangkan bulan Ramadhan ni aku free tanpa apa-apa komitment, maka aku terdetik untuk menghias kasut raya aku tahun lepas dengan beads.


Well aku memang jarang pakai wedges/heels, so wedges yang aku beli ni pun sebab aku terpikat dengan keselesaan dia. So why not aku spend duit untuk something that is last longer and comfortable kann.


So here how it goes, firstly aku ke GM klang and beli a few beads dekat kedai accessory level 2 depan escalator. Tapi silap aku jugak lah tak google dulu nak buat design macam mana dekat kasut aku tu.


Then bila aku dah google ada a few bentuk beads yang aku tak ada. So aku gigihkan diri untuk ke Kenanga Wholesale City. Ini adalah first time aku ke sana. Rupanya senang je untuk ke sana.

Naik monorel ataupun LRT (ampang line/sri petaling line) dan turun ke stesen Hang Tuah. Dari stesen Hang Tuah tu ada sign board untuk ke KWC ni. Senang je. Very convenient =)

So inilah hasil DIY Raya shoes aku...tadaaa



Before

After

At first aku ingat nak pakai tali untuk cantumkan beads tu, tapi tak sesuai dan susah nak bentuk. Then aku cuba untuk menjahit beads tu kat kasut, tapi ehemmm its not easy. 

So aku google and buat some research dekat youtube. Ada banyak jugak DIY shoes youtuber kongsikan dan hasil mereka sangat2 cantik. Dari situ aku dapat tahu kewujudan glue E6000 ni. Sangat interesting, sesuai untuk arts and craft dan boleh gamkan batu cystal swarovski dekat kasut jugak. Awesome kan.
Glue ni aku beli dekat kedai yang sama aku beli beads di KWC. Kedai accessory level 5 or 6 aku tak ingat. hehe

So inilah hasil karya aku, diinspirasikan daripada design-design kasut dari instagram @randa_pic. Tapi design ni memang aku bedal je and try susun ikut jenis kasut ni dan aku berjaya hasilkan design ni. Walaupun taklah cantik macam expert buat, tapi aku tetap suka dengan hasil titik peluh aku ni.

Alhamdulillah kasut raya tahun ni dah siap, bahan2 sangat mudah:
beads
glue E6000
dan kasut

=)




Di bawah ni aku share Video dari youtubers. Ini antara DIY shoes yang menarik bagi aku dan mungkin aku akan buat next project. DIY shoes project 2.0 maybe
My wedding shoes maybe?
Uhuk uhuk 
-_-


 







Thanks for reading this entry =)

Wednesday, June 29, 2016

Jerawat batu timbul apabila memakai serum!

Assalamualikum

Hello my blog!

Dah lama sangat tak menulis. huihui memandangkan dah mula bekerja dan busy memanjang dan sekarang kembali menganggur dapatlah meluangkan masa dengan blog.

Ok aku hadapi masalah jerawat yang sangat teruk sekarang ni.

Semuanya berlaku disebabkan diri sendiri yang terlalu percaya dengan kata2 promoter.

Nak dijadikan cerita, aku ke farmasi dengan tujuan hanya satu; iaitu beli toner.

Tengah godek2 toner datang lah promoter dan promote produk Garden of Eden. Aku ni mmg naif sangat bab kecantikan dan cepat sangat percaya bila orang cakap ramai pakai dan testimoni semua menunjukkan positive effect terhadap muka mereka.

So aku pun terbeli lah pencuci muka dia dan serum Garden of Eden seperti gambar di bawah ni.

Aku ikut cakap promoter tu, pakai 3 titik sahaja dan tap kan ke wajah waktu pagi dan sebelum tidur selepas mencuci muka..

Dalam seminggu aku start pakai, jerawat batu sikit2 naik kat muka. sampai lah minggu kedua pakai, aku terus stop. sebab muka aku teruk sangat macam gambar di bawah ni.

gambar sisi kiri


gambar sisi kanan

gambar ni pun tak nampak jelas sangat sebab sebahagian muka aku dh tutup dengan tudung. Klu zoom dekat cermin mmg nmpak timbul2 dia, tak selesa dan sakittt sangat tak tahu nak describe macam mana.
hukhuk selama aku hidup tak pernah kenal pun jerawat batu tu rupa dia macam mana sampailah terkena dekat muka sendiri.

So untuk merawat muka aku, ada beberapa produk yang aku dah try tp ia tidak menghilangkan jerawat batu ni. 
Kadang2 turun naik jerawat batutu. kejap kecut, kejap segar bertempek dekat muka aku ni.

1st yang aku try adalah serbuk kulit kayu manis; tapi hasil dia tak memberangsangkan malah menjadikan kulit muka aku kelihatan kemerah-merahan seperti terbakar.

2nd aku try petua bawang putih. sama jugak tak ada effect. 
kemudian beralih arah dengan membeli toner aiken sebab aku ada terbaca blog fynahere tentang cara dia merawat masalah jerawat dalam 1 bulan. 
Di samping tu, aku pun makan supplement vitamin C sebab aku percaya badan aku kurang vitamin C memandangkan dari kecik aku tak suka makan buah-buahan. Tapi dah besar ni aku belajar la slowly makan untuk kesihatan. huhu

allurebauty vitamin C

Tapi aku stop pakai aiken dan supplement ni dan beli luminous by namee roslan. Memandangkan kulit muka kakak aku semakin elok bila dia cuba brand ni, aku pun nak cubalah jugak kan.
At first jerawat batu aku yang before ni dah mula mengecut bila aku pakai satu set luminous ni.
and at the same time pun kalau aku rajin, aku akan makan supplement vitamin C tu.
Produk ni okay bg aku tapi dia sekadar mengecutkan jerawat aku. tapi kadang2 naik jugak lah seketul dua jerawat batu. 

Aku pun sekarang dah start pantang makan, aku cuba elakkan makan seafood -tapi aku memang alah dengan seafood kecuali ikan 
cheese, 
chocolate-ini makanan paling susah, sb its my favourite. hukhuk 
telur, makanan berminyak dan fast food/ junk food

Tapi jujur lah aku kadang2 terlupa jugak, macam hari tu berbuka nasi lemak, memang ada telur lah kan. Lepas makan tu baru aku teringat. hukhuk tak apa lah lepas ni kena lebih berhati2 dan beringat2 sebelum makan.

So kalau u guys ada any tips/ produk untuk merawat jerawat batu, please share with me.
I really need your help.

Thank you for reading this entry
=)